favoriete foto's van ThomSten

www.ThomSten.com > plus > foto's plus > favoriete foto's van ThomSten
Vaak vraagt men mij welke foto's ik nu zelf eigenlijk het beste vind.
Hieronder zijn deze te zien, en... achter elke foto schuilt een anekdote, meestal een rare anekdote.

Een HermeLijn te Zwijnaarde op 31 december 2008.
Op nummer één deze bijna-close-up-foto van mijn favoriete trammaterieel in de buurt van Gent op een berekoude winterdag, wat de donkerblauwe hemel verklaart. In de winter maak je absoluut de mooiste foto's (als de weersomstandigheden meezitten), een foto als deze valt in de zomer niet te nemen!
Mét tegenlicht rijdt AM 166 als L5461 door La Reid (Theux) op 7 april 2006.
Op nummer twee een nogal eigenzinnig beeldje van mijn favoriete spoorlijn 44.
Hoe krijg je de zon, die in april vrij hoog aan de hemel staat om 12 uur 's middags, samen in beeld met een rijdende trein?
Gewoon, op de grond gaan liggen naast het spoor. Deze foto is dus al liggende gemaakt, en comfortabel was anders, want ook door de lens was de zon oogverblindend. En de treinbestuurder zal ook nogal ogen hebben getrokken, gelukkig genoeg stond Gerry er bijna naast om hem een goeiedag te doen...
Station Ukkel-Kalevoet in de vooravond van 20 februari 2005.
"Onderweg maak je de mooiste foto's" zei mijn moeder altijd. Zo bewijst ook de derde foto van mijn top drie.
Op 20 februari 2005 was er een speciale tramrit georganiseerd door het MSVB (trammuseum Brussel) naar aanleiding van 70 jaar tram 52. Een dag die letterlijk in het water viel, want nogal regenachtig. Figuurlijk viel hij gelukkig niet in het water, want ik heb enkele bijzonder waardevolle foto's kunnen nemen die dag. Op rail.life staan er daar enkele van.
Toentertijd was mijn trein/bus-aansluiting nog niet echt goed. Hierdoor had ik vaak veel 'lege' momenten in Ukkel-Kalevoet, die ik meer dan eens opvulde met fotografie. En, als ik dan zo'n bijzondere sfeer kan vastleggen zoals op deze avond, is dat niet alleen de kers op de taart van de prachtige dag, maar meer een hele fruitwinkel op de taart!
Vier aaneengekoppelde kabelliften brengen mensen omhoog in Sankt Leonhard im Pitztal, Oostenrijk, 1 april 2005.
Deze kabelliftjes brachten mij tenmidden van een fantastische groep mensen naar het hoogste punt van de streek.
Een tijd die ik nooit zal vergeten: een ex-leraar nodigde mij uit voor een onvergetelijke groepsvakantie. De sfeer die ik bij deze foto proef is moeilijk te bevatten.
Een HermeLijn vertrekt aan Antwerpen Linkeroever op 3 februari 2007.
Na een zware periode van thuiszitten (na een zware operatie - zie verder) ging ik een van de eerste keren terug fotograferen, samen met Gerry. Haast bijna onzichtbaar duikt daar het silhouet van een HermeLijn-tram op.
Klassieke motorstellen 744 en 781 op rust te Tournai op 14 januari 2006.
Ik kick zeker en vast op diepblauwe luchten. Als ik de kans krijg, ga ik op heldere koude winterdagen, die veelal zulke luchten hebben, erop uit voor foto's. Voor zaterdag 14 januari 2006 hadden ze zulks weer voorspeld, dus ik nam de trein, richting Tournai, want daar stonden in het weekend enkele klassieke motorstellen afgesteld aan een perron. Hier zou ik mij zeker kunnen uitleven! Helaas genoeg werd ik na één opname weggejaagd door mannen van B-security. Bon, ik heb toch één deftige foto kunnen nemen, nietwaar?
AM 164, aankomst als L5481, vertrek als L5461, Spa-Géronstère, 14 juli 2005.
Dé allermooiste plaats om treinen te fotograferen op een meer traditionele manier is ongetwijfeld Spa-Géronstère. Al honderden malen gefotografeerd door zowat elke treinliefhebber.
Hier een zicht in dit kleinste eindstationnetje van het land op een zeer warme zomerdag in 2005.
AM 165 te Spixhe als L5482 op 26 april 2008.
Deze foto is zowel op vormgeving.ThomSten.com als op rail.life te zien, en is eveneens de cover van mijn eerste boek.
Zelden kan men in België zo'n sfeervolle plaatjes maken als deze. Op de achtergrond het kasteel van waaruit een van de volgende foto's is genomen.
Ik werd door Gerry vastgelegd die daar 'toevallig' ook ergens rondliep.
AR 4403, Malmédy, 9 oktober 2004.
Speciale fototreinritten voor liefhebbers, het is niet zo mijn ding.
Meestal ligt het tempo te hoog en daar kan ik niet tegen. Maar bovenal is er bij die ritten geen plaats voor originaliteit. Mooie plaatjes maak je er (soms) wel.
Bij het afscheid van de Vennbahn, een nu compleet verdwenen spoorlijn in de Oostkantons, was ik wel aanwezig, temeer omdat deze met motorwagens werd gereden, en ik deze een stuk fotogenieker vind dan een gesleepte trein.
Buit van een dag aan boord van de afscheidstrein: een kapotte broek, een bebloede hand (op prikkeldraad gevallen, lomp zijn...), veel blauwe plekken en een berg mooie foto's.
Hoewel veel schitterende 'fotopunten', vond ik deze er met kop en schouders bovenuit steken.
6303, Wondelgem, 28 juli 2004.
Over heel rail.life is duidelijk dat ik een voorkeur heb voor openbaar vervoer temidden van de natuur.
Een stadstram in een landelijke omgeving. Hoewel erg fotogeniek, komt het logischerwijs niet veel voor.
De noordelijke kilometers van de Gentse lijn 1 zijn een goed voorbeeld van zo een lijn. Prachtige shots kun je er maken!
AM 674 + AM 601 vanuit kasteel Franchimont als L5461. 3 september 2005.
In het weekend van 3 en 4 september 2005 hebben wij met heel de familie een woning in de Ardennen afgehuurd. Toeval of niet, mijn oom had een huis geboekt iets ten westen van lijn 44, in Jevoumont, dat in vogelvlucht maar een paar km van Spixhe ligt!
We zouden vrijdagavond allemaal samenkomen in het geboekte huis. Mijn broer en ik zijn hier op de meest originele en leuke manier geraakt. Eerder op de dag hebben wij de trein genomen tot Franchimont, en hebben een tijdje doorgebracht langs de spoorlijn, waar we onder andere allebei AM 601 hebben vastgelegd. Daarna zijn we 4 km bergopwaards gewandeld naar Jevoumont.
De volgende dag, waarop ik blijkbaar 21 jaar werd, ben ik samen met een tante het kasteel van Franchimont gaan bezoeken. Op deze foto een zicht op een trein, vanuit het kasteel dat het decor van zoveel andere foto's is.
AM 705, L5681, Sclaigneaux, 17 juli 2006.
Spoorlijn 125 Namur - Liège loopt parallel aan de Maas. Niet voor niets wordt deze lijn 'de Maaslijn' genoemd.
Hoewel stationsfoto's vaak nogal banaal zijn is dit naar mijn mening een atypische halte. Met een naam die geen mens onthoudt.
Zelfs de treinbegeleider moest het controleren in zijn gegevens of de ingevulde plaats op onze Go-pass écht wel bestond.
Wat bestond? Wel euh... Sclaigdinges...
Een klassiek stelletje op weg richting Jemelle als L5566 op 21 september 2006.
Een trein in de avondzon, maar ook een fotograaf in de avondzon.
Een week later zou ik een zware operatie ondergaan, waarbij ik voorgoed veel fysieke paraatheid zou verliezen.
Onder andere mijn ogen zouden nooit meer in staat zijn zo een foto te maken.
Het zou nog tot februari 2007 duren (zie vijfde foto) eer ik terug op de been was.
PCC 7164 te Ter Meeren als 39 op 4 april 2005.
Tegenwoordig rijdt er een tram over de oude spoorlijn 160 naar Tervuren.
Althans, op het stuk tussen 'Tulpen' en 'Ban Eik' dan toch. Deze vreselijk mooie tramlijn werd zowat platgelopen door Gerry en mij, zoals op de kaart te zien is.
Voor deze foto ben ik speciaal naar dit punt geweest, onder het motto: beter één goede foto dan tien matige.
L 5680, Marche-les-Dames, 21 april 2005.
Nog een foto van 'de Maaslijn'. In het prachtige Marche-les-Dames.
Hier is koning Albert I verongelukt. Een beetje verder is er een monument onder de rotsen.
Het vele water en de enorm wijdse omgeving geven een heerlijk rustig gevoel.
PCC 7744 heeft de Heizelvlakte achter zich gelaten op 30 augustus 2005.
Wat men op deze foto niet ziet, is dat hij heel dichtbij het Atomium is gemaakt.
Ook hier was het de bedoeling een tram te kunnen vastleggen in een omgeving die helemaal niet doet vermoeden dat dit midden in de stad is.
Het is ook een van de weinige plaatsen in België waar de tram in een uitgraving ligt.
HLE 2736 met vijf M4's als P8280 net voor 'de driehoek van Aarschot' op 9 juni 2006.
Derde keer, goede keer?
In die maanden zat ik enige tijd op kot in Aarschot, en daar reed de laatste rode stam M4-rijtuigen, als een P-trein. Maar dan moest ik natuurlijk wel nog een goede plek vinden om de rode sliert te fotograferen.
Ik wist, dat er net ten noorden van de 'driehoek van Aarschot' een mooi groen plekje was. Maar om er te geraken bleek niet zo makkelijk.
Poging één: compleet afgeweken tijdens het wandelen, ik zat bijna in Begijnendijk, de betreffende trein was mij allang gepasseerd doorheen de bossen
Poging twee: nu was ik in de buurt, maar blijkbaar is het stratenplan daar zo raar, dat ik niet kon geraken, waar ik moest zijn, terwijl ik er nog maar enkele honderden meters vandaan was. Ik zag de trein in de verte passeren.
Poging drie: nu wist ik waar ik moest zijn, en nog belangrijker, ik wist ook hoe ik er moest geraken. Was een weg in de buurt toch wel niet afgesloten zeker? Omgelopen, en ik was gelukkig genoeg nog op tijd. Derde keer is wel degelijk goede keer.
AM 194, L5567, Barvaux, 11 juli 2005.
Voor deze foto moesten Gerry en ik pas later op de dag vertrekken, want op deze plek staat de zon in de vooravond het best.
Na een paar dagen zonneschijn was het traditioneel tijd voor zo'n typisch onweer. Bij de vorige foto's iets noordelijker (nabij stopplaats Sy) was het nog maar de vraag of de zon nog van de partij zou zijn bij het maken van deze foto.
Hij was er nog, maar op de achtergrond ziet u een zeer dreigende hemel.
Het plan was om na deze opname nog enkele opnames te maken, maar het was duidelijk dat het elk moment kon gaan losbarsten. Gerry en ik besloten zo snel mogelijk terug te keren naar de stopplaats, enkele honderden meters verder. Enkele minuten later kwam het met bakken uit de lucht. Eer we terug op het perron waren, waren we doorweekt. Maar, er was een schuilhuisje, zo'n wit geverfd geval. Dan konden we tenminste opdrogen, tijdens het wachten op de trein terug, die we normaal gezien hadden gefotografeerd.
Drie kwartier later, en nog steeds regen, kwam de trein eraan. Ondertussen waren we al heel wat droger. Maar wat is dat? Er zit wit op jouw rugzak. Maar op de jouwe ook!
Goede kwaliteit, de verf die de NMBS gebruikt...



terug    © ThomSten 1998 - 2024